Fuskas det mer eller upptäcker man fler?

Ny termin och nya elever och studenter.  Inom högre utbildning går man ut med massiv information om att man kan bli avstängd och ersättningsskyldig om man ertappas med att ha plagierat andras texter. Det är bra. Man kan förstå frestelsen. Nätet finns där som ett väldukat  smörgåsbord med information om alla upptänkliga ämnen. Det är numera en av utbildningens viktigaste uppgifter att diskutera och träna hur man hanterar informationskällor, kontrollerar avsändaren och lär sig att referera och citera och ange källa på lämpligt sätt för den texttyp man håller på med.

Sveriges radio hade för ett par år sedan, i samband med att den tyske näringsministern Karl Theodor zu Guttenberg hade  avslöjats som storfuskare, ett program om fusk i avhandlingar, som är värt att lyssna på igen om man inte har gjort. Den tyske ministern hade plagiat på 94% av alla sidor i sin avhandling. Nätet kan användas såväl för att fuska som för att avslöja fusk. I Sverige används Urkund av många skolor och universitet och   SR –programmet berättar om den tyska sajten Vroniplag. Där man rent grafiskt kan avläsa andelen sidor med plagiat. Det är skrämmande, men det är omöjligt att säga om det fuskas mer eller om flera avslöjas. Det är också frågan om när man börjar mäta och hur gick det att avslöja forskare före nätets tid?

Jag ska komplettera med en egen erfarenhet. Vissa elever glömmer man aldrig och den här eleven hör dit. Han gick på Engergiprogrammet och hade inte gjort några strålande resultat, men det specialarbete jag fick in var strålande. Fusk? Hmmm? Han fick komma och berätta om högtalaranläggningar i bilar, som var hans ämne.Och det gick …..strålande. Det ritades kopplingsscheman på tavlan med långa förklaringar och nästa dag tog han med sin bil med egenhändigt monterad högtalarutrustning. Det dånade bland skolhusen!

Och vad vill jag säga med det? Jo, förstås att inget dataprogram i världen kan ersätta den mänskliga kontakten. Något som är värt att beakta i dessa tider när man säger sig vilja satsa hårt på utbildning.  Det är bra, inte bara för att avslöja fusk.

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Detta inlägg publicerades i Att diskutera och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar