Ord speglar tiden

I ordböcker får man förstås ordförklaringar, men det är också roligt att se hur ordböcker speglar samtiden. Jag sitter och bläddrar i Nya ord med historia av Peter Olausson. Boken har några år på nacken men känns ändå samtida (Ordalaget 2010). Boken kan sägas vara en arvtagare till Gösta Bergmans Ord med historia från 1966 och Nya ord med historia 1981. Bergman fick på sin tid många läsare att bli intresserade av etymologi (ordens ursprung och historia).

Vad säger då Nya ord med historia om dagens samhälle? Vad behöver vi nya ord för? Två områden är väl företrädda bland de nya orden: mat- och datorvärlden. Inte så förvånande kanske. Bland matorden är det ny maträtter och ingredienser som ges en bakgrund som till exempel:
• gucka
• gnocchi
• langos
• quorn
• quinoa
• umami
• wasabi
Datavärldens ord är i och för sig välkända men det är kul att få en förklaring på hur ordet har uppstått. Ord som:
• cyber-
• chippa
• default
• hacker
• lagga
• lana
Vilka ord vi lånar och varför följer samma regler som gällde inlånade ord på 1000-talet när kristendomen förde med sig ord från latin och grekiska, på medeltiden och på 1500-talet när svenskan invanderades av tyska ord, på 1600- och 1700-talet när allt fint kom från Frankrike och lånorden hämtades därifrån, på 1800-talet när industrialismen fick oss att låna in ord från England och därefter den period som fortfarande pågår med den stora tillströmningen av lånord från amerikansk engelska. Där innovationerna uppstår där benämns det nya och de nya orden lånas in i andra språk.
Matorden visar att Amerika inte är matens stormakt. Där kommer orden från andra länder och spridningen är mycket större: Italien, Spanien och Japan är några exempel. Men vad den tekniska utvecklingen beträffar får man absolut intrycket av att Amerika leder stort.

Olaussons Nya ord med historia finns på bokrean

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Språkhistoria, Tendenser och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s