Kan mannen vara gravid?

Nu och då hör man par säga. ”Vi är gravida”. Betydelsen är uppenbar. Alla förstår att man menar att man väntar barn . Att använda ”vi” i samband med ”gravid” betonar tvåsamheten, man vill visa att väntandet gäller båda, men rent logiskt och betydelsemässigt blir det dock inkonsekvent eftersom gravid kommer av det latinska ordet gravis som betyder tung. Den feminina formen av gravis är gravida och det är ju den blivande mamman som blir tyngre och tyngre allteftersom fostret växer.

Nu är det som i alla språkliga sammanhang att om fler och fler börjar använda ordet gravid på det här nya sättet och säga ” vi är gravida” så kommer det efter några årtionden anses som det naturliga och riktiga uttryckssättet. Språket ändrar sig ständigt.

Förändrade uttryckssätt ser man när man tittar tillbaka i tiden. Det finns många uttryck för att vänta barn som inte används längre, till exempel ” en havande kvinna” eller ” hustrun var i grossess” eller varför inte det omskrivande uttrycket ” hon var i ett välsignat tillstånd”. Grossess har liknande bakgrunde som gravid. Gros, i femininum grosse betyder stor, tjock på franska, som vi har lånat ordet ifrån.

Om djur använder vi ordet dräktig, till exempel ” ett dräktigt sto” eller ” en dräktig tacka”.

Annonser

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Det här inlägget postades i Språkhistoria, Tendenser och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s