Fasta uttryck

En del uttryck i språket är fasta, det vill säga att ord hör samman i fraser. I högre stil är det vanligt, men även i talesätt som används i vardagen. Några kan vara lite gammaldags men som man möter i litteraturen.

Ett exempel: Vad är en åtgärd? En åtgärd är något man gör, en handling, en insats. Och verbet är vidtar. Man vidtar åtgärder. Om man inte vet det är det svårt att gissa sig till vilket verb det ska vara.

Testa några fasta uttryck här nedan. De går att söka på nätet i en synonymordbok eller slå upp i en ordbok som Svenskt språkbruk, men här i bloggen kommer de rätta svaren sist.
Vilka verb saknas i meningarna?

1. Hon måste …………..….avkall på en del krav.
2. Lobbyisterna kan lyckas om de ……………..……..påtryckningar på rätt personer
3. Invigningen ……………………rum den 12 januari 2017.
4. Presidenten har ………………………….äktenskap med en frånskild kvinna.
5. Hon ………………………luft åt sin besvikelse vid mötet i går.
6. Varför måste du alltid ……………………narr av honom?
7. Jag tycker att de ………………………………….alldeles för stora växlar på sina framgångar.
8. Han skvallrar säkert. Han kan aldrig …………………………..tätt
9. Sätt igång! Nu ………….……….……..vi oss verket an.

Vad betyder uttrycken egentligen?

1. Hon måste ge avkall på en del krav Ge avkall eller göra avkall på betyder att avstå ifrån något. Ett exempel till : Om jag vill bo i en så dyr lägenhet måste jag ge avkall på mycket annat.
2. Lobbyisterna kan lyckas om de utövar påtryckningar på rätt personer. Utöva påtryckningar innebär att påverka någon. Man övertalar eller pressar någon för att få som man vill.
3. Invigningen ägde rum den 12 januari 2017. Ägde rum betyder att den var vid det tillfället. Äga rum betyder hända eller ske
4. Presidenten har ingått äktenskap med en frånskild kvinna. Ingå äktenskap är ett mer formellt uttryck för att man har gift sig.
5. Hon gav luft åt sin besvikelse vid mötet i går. Att ge luft åt är att tala om, att berätta, att uttrycka något.
6. Varför måste du alltid göra narr av honom. Göra narr av är att håna någon, att göra en annan person löjlig.
7. Jag tycker att de drar alldeles för stora växlar på sina framgångar. Dra stora växlar på är att försöka utnyttja eller använda eller framhäva något. Man överdriver betydelsen av något.
8. Han skvallrar säkert. Han kan aldrig hålla tätt. Att hålla tätt kan i konkret betydelse vara att inte kissa på sig, att inte läcka. I abstrakt betydelse kan det vara att hålla tyst att inte läcka information.
9. Sätt igång! Nu griper vi oss verket an. Att gripa sig an något är att börja göra något, alltså här: Nu börjar vi!

Om du när du läser och skriver stöter på fasta fraser kan du slå upp:

Synonymer på nätet:
http://www.synonymer.se/
http://synonymer.woxikon.se/

Ordboken Svenskt språkbruk på Nordstedts förlag tar upp sådana konstruktioner och fraser.

Om språkspanaren

Språkintresserad lärare och skribent
Detta inlägg publicerades i Språkriktighet, Svenska som andra språk och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fasta uttryck

  1. Zalimhaya skriver:

    Detta typ av grammatik konskap verkar långt bort från min nivå på svenska. Kan du förklara med andra ord vad fasta uttryck betyder ? med en enkel exempel? tack !

    • språkspanaren skriver:

      Med fasta uttryck menar man att ord hör ihop. Till exempel i uttrycket ” äga rum” så har ordet äga en betydelse och rum en annan men tillsammans betyder ”äga rum” att något händer just där. Festen äger rum på slottet= den är på slottet.

      Exempel nummer 2: ” göra narr av”. Narr betyder att göra någon löjlig/ håna någon, men du måste använda verbet göra tillsamans med narr för att få rätt betydelse. Du kan inte säga ge narr eller säga narr utan det måste vara ”göra narr av”. Det är alltså ” fast” eller bestämt – så heter det.

Lämna en kommentar